Hari tu ada pinjam Majalah Rasa Kak Hajar, berkenan sgt dgn gambar ikan bakar tawar kat dalam majalah tu..so, sebelum tido semalam dah sound mr hubby pagi nie kene bangun awal2 sebab nak ke NSK beli ikan2 segar nak menjayakan projek bakor2 kat dapur umah kami yg sempit nie...
Oh yer, FYI..sepanjang 7 tahun aku stay kat apartment nie..inilah kali pertama atau lebih tepatnya lagi buat julung2 kalinya aku adakan projek bakor2 kat dapur umah aku nie..dulu2 bukan apa, mcm x yakin jer boleh menjayakan projek nie kat atas dapur gas..then rasa mcm takur berasap2 satu blok jer ...
Sudahnya, demi tak sanggup menahan godaan nafsu. beranikanlah jugak diri menjayakan projek nie...Pagi2 buta dah merempit angkut si Isyraff ke NSK dgn motif utama nak beli ikan2 segar nak wat bakar!
Shopping barang2 dapur stok utk 2 1-2 minggu beli ikan,ayam n sayur-mayur,ulam2 segala..dh nak bayar baru perasan barang penuh troli sedangkan dtg merempit jer naik motor 3 beranak! Sudahnya depan belakang kiri kanan penuh dgn plastik barang! Saborrr jer laa..kui3x...
Kat NSK tadi beli ikan sardin/selayang yg segar giler mata berkilat2 yg besar2 sebanyak 5 ekor, ikan kembung besar yg konpem lemak manis segar dgn impian utk dilumur garam kunyit n dibakar juga, seekor ayam, sekilo udang, sekilo sotong, sayur2,ulam2 n sedikit buah2an...
(Skema giler ayat aku! Tetiba jer rasa macam blog masak2!)
Balik2 sampai umah jer masuk dapur terus berkobar2 siang ikan segala..
Tak sampai 2 jam siap!
Itupun sebab lama nak menunggu ikan+sotong bakor atas dapur gas! Kalau kat atas bara api rasanya kejap jer dah masak..nak buat macamana..dok umah flat so pasrah sajer laa...
Ketung-ketang-ketung-ketang..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Siap sudah..
Menu lunch kami pd hari ini..
Menu yg simple,mudah tapi sangatlah membuka selera!
Bagi tekak anak jati desa macam aku nie..kalau bagi steak pun aku tolak lagi kalo ada lauk pauk kampung mcm nie..
Ikan Sardin @ Selayang Bakar , Sotong Bakar , Air Asam , Ulam-ulaman (peria katak yg pahit tapi banyak khasiat!,terung celur n timun Jepun )
Masak nasi lebih dari biasa..balance lepas makan?? Sikit jerr tinggal..malam kang kene masak lagi..hehehe
Yaa Ampunnn..sedap nya isi ikan sardin niee..lumur garam jer semata2 sebab nak kasi effect putih gebu Kelantan style gittew!
Manis+lemak..Sangat segar isinya..
Mak bapak makan+ratah sorang dua ekor..anak2 share sorang separuh ekor jer!
><
Sangat manis + lembut jugak isinya..
Tak boleh overcooked, kalo tak konpem liat..
Sodappp..;p
Aku main taram jer letak bahan2 sesuka hati..Malas nak kasi resipi korang google laa sendiri..
Pembuka selera mesti ada..
Terung Jepun yg rangup, peria katak yg pahit2 manis n terung celur utk hubby yg tak reti nak makan peria katak! Pahit katanya...huh! Tak tahu nilai2 perubatan langsung laki aku tuh!
Pembuka selera mesti ada..
Terung Jepun yg rangup, peria katak yg pahit2 manis n terung celur utk hubby yg tak reti nak makan peria katak! Pahit katanya...huh! Tak tahu nilai2 perubatan langsung laki aku tuh!
Sekarang masing2 tersadai+terbongkang kekenyangan..
Alhamdulillahhh...
0 comments:
Post a Comment