Haishhh..lagi n3 pasal mentedarah! Asyik melepak kat dapur jer kalau time2 cuti..xde xtvt nak buat,aper lagi..masak n melantak jer laa...tu pasal yg kalo lama2 cuti dok melepak jer kat umah boleh mencetuskan pertambahan berat badan! Aiyakkkk...
Tapi takpe2...Selasa nie buat2 laa rajin nak turun tangga kat sekolah tu...buat2 tertinggal barang ke kat kelas,menapak naik turun tangga pejabat or berulang-alik ke book shop utk fotostat lembaran kerja 2,3x sehari sure boleh bakar kalori punya..tu tak termasuk menapak pergi dengan balik sekolah lagi..Alhamdulillah..at least beribu2 tapak jugak laa aku berjalan dalam satu hari..ada gak kebaikannya menapak ke sekolah nie..cuma tak tahannya time nak balik kalau panas terik sajer laa..hehe
Oooopppppsss!! Dah melalut bukan2 plak Cikgu Ieda nie..
Padahal nak story pasal benda nie jer punnn...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Bangun2 jer kul 5.30 petang then hujan plak!
Nampak gayanya stok 2 pinggan nasi dgn ikan bakar cicah air asam n ulam2an tadi sudah berjaya dihadam dengan jayanya kat dlm esofagus kitorang nie..
Terus meghoyan bangun2 jer cuci muka then masuk dapur pegang sudip dgn kuali semula!
Teringat tadi ada beli udang putih kering yg besar2 lebar tuh..terus dtg mentol idea nak buat Jemput2 Udang Kering...maklumlah hujan ...lapor jer laa kejenye!
Buat ikut resspi dari dapur Kak Ummizaihadi Home Sweet Home tu..dr resipi asal Jemput2 Air Didih..nape air didih?? Sebab nak bancuh adunan tepung nie memerlukan air didih yg baru masak..
Hasilnya jemput2 akan jadi rangup 3 kali ganda berbanding jika dibancuh dgn air sejuk biasa! Then bila dh sejuk pun lembut jer bila dimakan n tak liat or keras seperti jemput2 biasa! tak percaya? Ini fakta bukan auta..so cubalah sendiri..;p
Seee itu udang putih kering??
Nama dia memang udang putih kering sbb bukan udang kering biasa..lagi murah compare than udang kering biasa tuh..geram tegok gebu2+besar2 gedabak tuh..terus sambar tak sampai RM2.50 pun harganya..wat rencah dlm masakan pun boleh nie..
Pastu hiris2 daun sup, bwg besar dgn cili api..baru kick..
Bukan aper, nak kasi mesra n bahan2 nie lebih meresap dlm tepung..
Tepung gandum laa..
Ke ada org wat jemput2 pakai tepung pulut,tepung ubi or tepung kastard?? Kui3x...
Pakai dlm setengah kilo sajer!
Nie laa rupanya..
makan panas2 cicah Sos Cili Thai yg Aroyyy Nakk tuh..mabeles!!
Minum plak air kopi sambil kat luar tuh hujan renyai2..wallawweyyyy..;p
So, teringinkah??
Pergi masuk dapur check2 barang kalau ada, buat jer laa..bukan susah pun..hehe..
Tepung gandum laa..
Ke ada org wat jemput2 pakai tepung pulut,tepung ubi or tepung kastard?? Kui3x...
Pakai dlm setengah kilo sajer!
Nie laa rupanya..
makan panas2 cicah Sos Cili Thai yg Aroyyy Nakk tuh..mabeles!!
Minum plak air kopi sambil kat luar tuh hujan renyai2..wallawweyyyy..;p
So, teringinkah??
Pergi masuk dapur check2 barang kalau ada, buat jer laa..bukan susah pun..hehe..
0 comments:
Post a Comment