Petang kelmarin, tetiba jer tekak Melayu aku ni teringin nak pekena Spaghetti Carbonara...masuk dapur, check tengok dalam kitchen cabinet tu rupa-rupanya ada bahan-bahan asas untuk nak buat bende alah tu....kira ada pasta Vermicelli San Remo , butto mushrooms dgn Prego Carbonara Cendawan tu orait laa tuh...oh! ye...aku memang suka pasta Vermicelli compare than Spaghetti sbb uratnya lebih halus..senang nak empuk then licin jer senang nakk telan kalau nak dibandingkan dgn urat spaghetti yg lebih besar2 tu..ekekeke...
Aku ikut resipi yg paling mudah jer..google search jumpa resipi yg mudah so mulalah aktiviti memasak...
Malas nak bagi sukatan beria2..aku bagi bahan2 sudah laa yer.pandai2 laa korang bajet...kui3x
Bahan-bahan :
Setengah peket pasta ( ikut citarasa masing2 nak guna jenis mana )
4-5 biji cendawan butang
1 tin sos Prego cendawan carbonara tin biru
Isi ayam ( goreng seketika )
Isi udang (goreng seketika )
Serbuk lada hitam
Garam
Air mengikut kepekatan kuah yg digemari
Bawang besar + bawang putih cincang
Minyak untuk menumis
Cara-cara membuatnya :
1. Rebus pasta dalam air panas + inyak + sedikit garam hingga empuk.
2. Dalam kuali lain, panaskan minyak then tumis laa bwg putih + bwg merah hingga naik bau..then masukkan isi ayam + isi udg yg dah digoreng seketika..
3. Dah agak2 layu bwg tu, masukkan sos carbonara then masukkan air ikut kepekatan yg disukai...then masuk cendawan butang.
4. Perasakan dgn serbuk lada hitam + garam.
5. Tutup api n ready to serve...;-)
Lebih kurang gini laa rupanya. If ada keropok Chachos tu korang boleh patah2kan then tabur kat atas nie..Sodapppppp...selamat mencuba ! ;-)
1 comments:
aah ek..sng..tp mkn sorg. cm xsdp plak. heheh..
Post a Comment