CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

~ PREMIUM BEAUTIFUL CORSET FOR HEALTH & BEAUTY ~

Jika anda berminat untuk membeli korset Premium Beautiful ( satu-satunya korset untuk 70% kesihatan dan 30% untuk kecantikan ) serta berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut peluang biz Premium Beautiful dalam mengubah kehidupan anda, bolehlah menghubungi saya untuk menetapkan temujanji hari ini. Runding cara dan demo adalah PERCUMA.



0176776001

Sunday, August 15, 2010

mEnu beRbuka pUaSa : daY 5

Ini menu berbuka ptg semalam..
Rasa jemu plak nak makan nasi..then belek2 majalah ternampak gambar laksa penang..terus dtg idea nak msk laksa...
Gi NSK shopping brg2 keperluan utk msk-memasak sepanjang seminggu nie termasuklah brg2 utk nak masak laksa nie..
Selain laksa, hubby msak gak nasi dlm 2 pot then dia goreng ikan tongkol wat makan dgn sambal tempoyak kacau...lupe plak nak snap gambar2nya..hehehe
Then, wat pertama kali dlm sejarah hidupku..
Masak pengat a.k.a serawa durian
Beli durian kat bwh jejantas dkt Pasar Borong Selayang
4 bijik yg kecik2-comel-cinonet dgn harga RM10..
Mujur isinya cun n dpt laa seperiuk kecik pengat durian nie..
Sedaaaaapppppp...huhuhu
Then gmbr kecik yg dlm bekas plastik kaler purple tu plak ialah bubur lambuk sumbangan Surau Merak..
Alang2 xde modal n gambar nak ditepek,jom layan gambar2 proses2 memasak kuah laksa dgn pengat durian nie..hehehe(mcm bagus jer nak tunjuk bende yg semua org dah tau!)
Wokeh...yg kat atas tu isi ikan sardin yg dh diasingkan tulangnya
Sekilo lebih gak ikan nie..


Bawang merah n cili kering
Main campak jer sesuka hati ikut sedap rasa
Then blender dgn sedikit belacan


Ulam2an laksa
Then...

.
.
.
.
.
.
.
.



Taraaa...
Laksa Penang versi aku..hehe


Kat atas tu pun semua org kenal kan?
Alhamdulillah, dgn 4 biji durian yg kecik tu boleh menghasilkan seperiuk pengat tadi..

Masa mula2 dileburkan kat dlm periuk
Masuk jer sekali dgn daun pandan, santan,gula n garam secukup rasa
Then after 10 minutes, beginilah hasilnya
.
.
.
.
.
.
.
.


Hehehehe...kembang-kempis lubang hidung menahan aroma pengat durian yg sungguh menggoda jiwa dan raga ini...
Nampaknya percubaan kali pertamaku SUKSES!
Bangga yg teramat2 sangat!Hihihi
Lain kali boleh try resipi lain plak..
Yg penting berani mencuba..
Then kalau ada terlebih-terkurang tu boleh adjust sikit demi sikit...

mEnu BerBuka : daY 4

Bulan puasa nie..sana-sini meriah dgn makanan,kan?
Sebab tu laa blog Cikgu Ieda yg selama nie kekeringan idea n modal utk diupdate pun tetiba jer diupdate tiap2 hari..
Maklumlah pencinta makanan a.k.a food lover laa katakan! Hehehe..
Walaupun masak menu yg simple n ala kadar, tapi nak gak tempek kat sini..bukannya aper..sekadar memeriahkan suasana gambar2 makanan sempena bulan Ramadhan nie..lagipun tahun2 depan kalo kering idea nak masak aper boleh review balik preview post about menu bulan puasa nie..;-)
Kebetulan pulak semalam nak balik umah MIL kat Tg. Malim, so haruss laa memasak serba sikit juadah utk dibawa ke sana..bukannya aper..MIL dgn FIL aku tu tinggalnya bertiga sahaja dgn BIL aku..BIL aku tu 'antertu"(kekekeke)..so,selalu laa makan kat tempat keje beliau sahaja n yg tinggal kat umah tu adalah MIL dgn FIL sahaja..so, selalunya makanan adalah dibeli sahaja n dah lama MIL aku x memasak lauk-pauk nie..just masak nasik then FIL aku tapau jer lauk-pauk dr kedai..maklumlah..dua mulut jer yg nak disuap pun..
Jadi, sbg seorang menantu yg 'solehah' lagi 'mithali' ini, dah jadi tanggungjawab aku utk masak2 utk kami makan..
Unfortunately...
Aku sangatlah kaku,beku malah seakan2 Parkinson seandainya memasak di dapur org lain..x kira di dapur MIL hatta di dapur mak aku kat kampung sekalipun aku akan jadi kekok utk memasak..kat dapur aku sendiri jer skill masak-memasak aku yg x seberapa adanya ini mencurah2 bagai air terjun! (peribahasa apakah?)
Jadi,nak selamat aku masak siap2 makanan yg berkuah kat umah sendiri then balik umah MIL tinggal nak goreng2 ikan/ayam or tumis sayur jer lagi...hehehe
Jom tengok ape yg aku masak utk bawak berbuka kat umah MIL aku semalam
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Yezzaa..
Semalam discuss2 dgn hubby then dia ckp masak kari or gulai jer laa..
Sebab mak dgn ayah dia layan sikit kalo gulai2 nie..maklumlaa taste org2 veteran laa katakan!hehehe..
So,masak siap2 gulai ikan tongkol+bendi..
Kali nie lebih sedap dr biasa(ececeh!)..maybe sebab guna rempah kari Cap O yg mak bagi kot..sebijik rasa mcm kari mak aku masak kat kampung..nanti2 aku wat n3 khas psl rempah kari tu..hehehe..
Pastu bwk balik ikan tongkol+ikan selar yg dh siap digaram-kunyitkan dgn kacang buncis yg dh dipotong2..
Balik Tg Malim kul 6.30 ptg baru goreng ikan dgn tumis sayur tu..hehehe
Telur asin pun rebus siap2 kat umah nie..balik sana tinggal belah jer..hehehe
Pada mulanya ingatkan kitorg satu family jer yg dtg utk berbuka kat situ..tup2 sampai lagi 2 family iaitu family BIL dgn SIL yg tggal dkt2 situ utk berbuka kat situ...
Wahhhh...meriahlah jadinya...
Ditambah lagi dgn pelbagai juadah yg ditop up sorang sikit..tengok2 berderet lauk-pauknya..
Belum masuk kuih-muih dgn air minumannya! Hehehhe
Meriah sungguh! Alhamdulillahhh...rezeki itu kami kongsi bersama2..
The more the merrier!
Nie laa lauk pauk yg dibawak oleh akak2 ipar aku..
Ada sambal udang petai, daging masak hitam, ayam masak merah, ikan masak tempoyak, ikan keli masak berlada dan sup bayam
Yg xde dlm gambar ada lagi asam pedas ikan pari dgn ayam masak kicap..
Kuih-muih plak ada popia basah, kuih cara berlauk n pelbagai jenis agar2...
Pendek kata, walaupun semalam mcm2 juadah yg menjadi santapan berbuka puasa kami, tapi Alhamdulillah..berkat berkongsi..semuanya kenyang n happy!
Mmg best laa boleh berkumpul ramai2 mcm nie..
Asyik snap gmbr2 makanan jer smpai terlupa plak nak snap gambar2 orang..hehehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...