Hmmmm...sejak cuti sekolah yang panjang untuk menyambut lebaran yang bakal menjelang ni...jenuh jugak laa dok godek2 resipi ushar resipi biskut yg mudah dan boleh dicuba untuk disajikan kepada para tetamu tahun ni..tup2 terpandang member sekolah lamaku upload gambar Biskut Sarang Semutnya kat wall FB dia...terus macam..tingggggg !! (Keluar metol yg menyala kat ats kepala!) timbul idea nak mencuba biskut ni...kiranya first trial laa...pilih punya pilih..berkenan dgn resipi Chef Hanieliza...dah la bahan2nya mudah, tak banyak dan tak renyah pulak tu..cuma kena gigih bab nak memarut doh tu jer laa...tapi kejap jer kukuerjakan sorang2...Satu adunan yg kat bawah ni dapat dlm lebih kurang 80 biji! Agak sedikit bagiku sebab nak kena bahagikan kepada 3 buah rumah..takpe..nanti esok2 kita tambah lagi satu adunan yer...aku suruh anak2 rasa, diorg cakap memang bestt!! Maybe sebab taburan choc rice kat atas tu dan biskutnya sangat comel..kiranya menarik hati kanak-kanak laa...jom semak resipinya kat bawah ni :
BISKUT
SARANG SEMUT
Bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung jagung.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
secukupnya paper-cup kecil
Cara
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung jagung.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
secukupnya paper-cup kecil
Cara
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
3 comments:
nak parut tu macam mana kak?
akak parut guna pemarut sayur yg mmg ada kat dapur ni jer..ala yg pemarut kerepek tu kan? kat belakang dia ada pemarut lubang kecik2 utk parut ubi kayu nak buat kuih bingka tu...nnti tepung dia akan keluar bertali2 gitu..nak tau mcmana rupanya adik taip biskut sarang semut chef hanieliza. kat situ ada gambarnya...akak x reti nk bg link kat sini hehe
orait akak..tengok gambar sedap pulak.terima kasih akak. selamat hari raya.
Post a Comment