CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

~ PREMIUM BEAUTIFUL CORSET FOR HEALTH & BEAUTY ~

Jika anda berminat untuk membeli korset Premium Beautiful ( satu-satunya korset untuk 70% kesihatan dan 30% untuk kecantikan ) serta berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut peluang biz Premium Beautiful dalam mengubah kehidupan anda, bolehlah menghubungi saya untuk menetapkan temujanji hari ini. Runding cara dan demo adalah PERCUMA.



0176776001

Monday, December 26, 2011

Buluh untuk hiasan,rebung sebagai ulam..


Kat kampung, mak dengan ayah Cikgu Ieda suka sangat bercucuk tanam..habis penuhlah keliling rumah dgn sayur-sayuran mahupun ulam-ulaman.
Teringat lagi masa duduk kat Kelantan dulu..kitorang duduk kat rumah teres 3 bilik...kat belakang dengan depan ada laa halaman sikit ala2 sekangkang kera orang kata...dengan halaman yg tak seberapa tu laa mak dengan ayah manfaatkan untuk bercucuk tanam...
Pendek kata, sayur mayur dgn ulam-ulaman tu memang sentiasa menghijau dan boleh dijadikan stok kalau-kalau ada tetamu berkunung secara mengejut..;p
Kat depan halaman rumah dulu mak dengan ayah tanam macam2 sayur..minat bebenor dgn gardening ni sampai sanggup gi kedai beli benih sayur mcm sawi, tomato, terung , kacang panjang n macam-macam lagi laa..
ulam pegaga plak tumbuh melata menghijau kat tanah memang xde tanah yg kosong...daun selom dengan kesum pun subur menghijau kat sudut paip air di halaman depan rumah kami....limau kasturi plak masak ranum ...sepokok jer tapi tanam dalam pasu besar dan cukup ranum buahnya...jenuh laa masa tu kami makan gn asam boi..sedappppp...ishh!!kecur air liur...
Kalau nak tau, sempat jugak la Cikgu Ieda tanam buah jambu air dgn buah 'katak puru' org Kelantan panggil..bahasa buku aku x tau plak apa...hihi..
Kat bahagian belakang dapur mak tanam nangka n sempat laa merasa buahnya wat masak lemak n bagi jiran2 merasa..ulam kacang botol dgn pucuk ubi kayu/keledek memang sentiasa tersedia..tinggal petik jer celur wat ulam cicah budu...nyummehhh..hihi..
Okey, itu panjang lebar ttg kisah kami sekeluarga yg bercucuk tanam masa kat Kelantan dulu laa..
Lepas pencen sekarang pun mak dgn ayah masih meneruskan aktiviti bercucuk tanam ..sekarang lagi best laa sebab halaman kat kampung kan lebih luas terbentang..mcm2 ditanam...
Kalau nak tau lagi...kami sekeluarga nie memang kaki ulam punye orang!
Makan nasik tak berlauk xper lagi jgn x bersayur or berulam...hihi..kiranya jenis herbivor bukan karnivor laa..hehe..
Cikgu Ieda sendiri kalau balik kampung mesti merayau2 sekitar umah nak cari ulam-ulaman..paling2 kurang pucuk ubi dgn pucuk gajus tu memang ada laa..pekena plak dgn sambal belacan makkk..aiyokkkk...tu yg buat berat badan naik tuhhh...
Okey..sebenarnya nak citer pasal rebung madu nie jer ..kemain panjang intro..;p
Yang nie pun berkat kerajinan mak dgn ayah aku jugak menanamnya...rebung madu nie kalau nak tau selain boleh dijadikan tanaman hiasan, boleh juga dijadikan ulam yg sangat sedap...
Memang rebung nie berbeza sgt daripada rebung yg biasa org buat ulam tu...tak pahit malah manis..sebab tu kot org panggil rebung madu...kalau buat masak lemak or pajeri pun sedappppp sgt..hihi..


Kelihatannnya ayah saya sedang gigih mengopek kulit rebung...comel2 jer rebungnya..;p




Sibuk laa si Isyraff nak kacau daun..ehehe..



Inilah rupa rebung madu yer kengkawan...
Memang sedap n sekarang nie dah dikomersialkan..
Bagi penggemar ulam tegar dan anak kampung mcm Cikgu Ieda nie...memang nikmat laa kalau dapat makan berulam macam nie..sampai suami sendiri geleng kepala n cakap macam KAMBING! Fedulikkkssss...
TQ for reading! ;-)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...