Selamat Hari Deepavali utk semua warganegara yg beragama Hindu !! Hari2 cuti nie dok lepak kat umah jer..actually dh dua hari pun skolah aku cuti sempena Deepavali tapi ritu bz dok pulun marking paper BM (T4)..dah habis semalaman semalam turun ke surau joint KRT Merak nie bergotong-royong utk pack2 kuih n gula2 kat tetamu kenduri umah Kak Gayah Sabtu nie...
Okeh! Back to the track..
Pagi2 nie tetiba jer rasa nak wat n3 tertunggak pasal salah satu menu yg aku masak utk dinner hari Isnin lepas..tetiba jer tekak terasa nak menelan spagetthi...konon2 nak jadi org Mexico laa kejap..n the one n only Mexican Fruit yg aku tau masak ialah Spagetthi Bolognaise semata2! Ikutkan suka gak lasagna dgn pizza tapi tak de keyakinan plak nak menggigih 2 benda tu..maybe lain tahun ekk?? Hihihi..
Macam biasa, bahan2 senang jer..:
Spagetthi - 1 paket
Daging lembu kisar - 1 paket
Sayur Campur - Secukupnya
Sos Spagetthi (saya guna brand Prego dlm tin : 1 tin yg mushroom+ 1 tin yg original)
Sos Tomato Life ( nie saya yg tambah sendiri nak bagi lebih rasa tomato)
Italian Herbs ( ala yg dlm botol tu)
Bawang besar Holland - dadu
Bawang besar Holland - dadu
Bawang putih -kasi lebih sbb org Mexico letak lebih! Hahaha..-dadu
Minyak zaitun -untuk menumis
Garam secukup rasa
** Sepatutnya saya letak jugak cendawan butang, tetapi oleh kerana mr hubby terlupa nak beli so, belasah jer ape2 bahan yg ada! Hehehehe..
Cara membuatnya : Panaskan minyak.Tumis bwg putih + bwg besar sampai naik bau. Masuk daging kisar biarkan sampai kering air dan agak garing...masukkan sos Prego + sos tomato+cendawan+sayur campur+garam+Italian Herbs...semua campur then biar jer sampai masak...dah masak n pekat boleh laa siram kat atas spagetthi then ape lagi..ngappp laaa...haha
0 comments:
Post a Comment